Wortel Amandelsoep
40 minuten
Ingrediënten voor 8 personen:
- Wortel (900 gram)
- Ui (1)
- Knoflook (2 tenen)
- Olijfolie (2 eetlepels)
- Aardappel (225 gram)
- Steranijs (1)
- Kardemom (zaadjes van 2 peulen)
- Vanillestokje (1)
- Groentebouillon (1 liter)
- Sherry (1 eetlepel; of: Xeres azijn)
- Amandelmelk (ongezoet; 550 ml.)
- Zout & Peper
- Verse koriander (garnering)

Bereidingswijze:
- Schil de wortelen en snijd ze in plakjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes.
- Verwarm de olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur en fruit daarin de ui en de knoflook met 1/4e theelepel zout.
- Voeg dan de wortel, de aardappel, de steranijs en de kardemomzaadjes toe en weer 1/4e theelepel zout. Roer goed en bak zo'n 10 minuten. Roer af en toe.
- Snijd het vanillestokje doormidden en schraap de binnenkant eruit.
- Giet de groentebouillon bij de wortel en voeg het vanilleschraapsel, het vanillestokje en de sherry (of azijn) toe. Breng het geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat het 15 minuten pruttelen.
- Verwijder de steranijs en het vanillestokje en giet de amandelmelk erbij.
- Pureer de soep met een staafmixer, proef en breng indien nodig nog wat extra smaak door peper en zout toe te voegen.
- Tot dit punt kan de soep evt. worden voorbereid. Laat hem dan afkoelen en zet afgedekt in de koelkast.
- Warm de soep op (de soep mag NIET meer koken).
- Schep de soep in kommen en garneer evt. met verse koriander. Geef een flinke draai aan de pepermolen boven de kom en serveer.
- Smakelijk!