Tarte tatin van sjalotten
15 + 65 minuten
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen:
- Sjalotten (1 a 2 netten; afhankelijk van de ovenschaal)
- Boter (100 gram)
- Basterdsuiker (wit of lichtbruin; 100 gram)
- Tijm (vers; 3 takjes)
- Bladerdeeg (circa 4 plakjes; afhankelijk van de ovenschaal)

Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Maak de sjalotten schoon en verdeel ze elk in 2 of 4 delen. Ontdooi het bladerdeeg.
- Meng de boter en de suiker in een steelpannetje tot de suiker opgelost is en er een mooie vloeistof ontstaat. Laat niet aanbakken.
- Smeer een ronde ovenschaal in met wat olie of boter (ook de randen) en verdeel de sjalotten hier over. Leg de takjes tijm er op en verdeel het boter-suiker mengsel erover.
- Dek de ovenschaal vervolgens geheel af met bladerdeeg (tot en met de randen) en zet circa 25 tot 30 minuten in de oven (tot het bladerdeeg mooi gekleurd is). Haal daarna uit de oven.
- Leg er een grotere, licht gewelfde schaal overheen (onderste boven). En keer in een vlotte beweging de beide schalen om. LET OP: er kan hete boter uit lopen!
- Als het goed gelukt is, laat de tarte tatin makkelijk los uit de bovenliggende ovenschaal. Snijd anders de rand voorzichtig los van de schaal.
- Smakelijk!