Stifado
meer dan 120 minuten
Ingrediënten voor 4 personen:
- runderlappen (circa 800 gram; doorregen)
- Olijfolie (4 à 5 el)
- knoflook (5 teentjes)
- tomatenblokjes (1 blik)
- sjalotjes (250 gram)
- rode wijn (50 ml)
- rode wijnazijn (25 ml)
- kaneelpoeder (1/2 tl)
- nootmuskaat (geraspt; 1/2 tl)
- kruidnagelpoeder (1 mespunt)
- komijnpoeder (1/2 tl)
- laurierblaadjes (2 stuks)
- zwarte peper en zout (naar smaak)
- tomatenpuree (klein blikje)
- braadboter (50 gram of iets minder)
- gedroogde tomaten (op olie; 10 stuks, in reepjes)
- worcestershire saus (scheut)
- water (circa 300 ml)
- bloem (1 el)
- (soms kun je kant en klare stifado-kruiden vinden; die vervangen dan ingrediënten 8. t/m 11.)

Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 160 graden C.
- Snij het vlees in blokken (niet te klein, niet te groot) en meng het goed met de bloem.
- Doe de olie in een forse pan (liefst gietijzer, die kan namelijk ook in de oven) en bak het vlees op matig vuur rondom iets aan.
- Voeg de kruiden en het laurier toe; pers de knoflook en voeg die erbij. Voeg de peper en het zou toe. Giet de azijn en de wijn erbij en laat ongeveer 2 tot 3 minuten zacht pruttelen.
- Doe de tomaten uit blik, de gedroogde tomaten en de tomatenpuree erbij. Schenk de worcestershire saus erbij. Even goed en voorzichtig door elkaar roeren.
- Giet voldoende water erbij, zo dat het vlees 'onderstaat'.
- Halveer de sjalotten en leg ze erop. Leg daar de boter bovenop.
- Dek af (aluminiumfolie) en zet het in de oven (zeker 2 à 3 uur; check regelmatig).
- Smakelijk!