Paddenstoelbouillon onder een dakje
45 minuten + tijd om af te koelen
Ingrediënten voor 4 personen:
- Eekhoorntjesbrood (15 gram; gedroogd)
- Wilde paddenstoelen (200 gram; gemengd)
- Boter (1 el.)
- Madeira (50 ml.)
- Paddenstoelenbouillon (500 ml.; van tablet)
- Sjalot (1 flinke; fijngesneden)
- Gember (stuk van 1 cm.; vers en in dunne plakjes)
- Sojasaus (1 el.; zout)
- Tijm (paar takjes)
- Truffeltappenade (2 el.)
- Bladerdeeg (4 plakken)
- Ei (1; losgeklopt)
- Fleur de sel (of zeezout) (1 tl.)
Overig: 4 ovenbestendige soepkommen (8 cm.)

Bereidingswijze:
- Doe de gedroogde paddenstoelen in een kommetje en schenk er 150 ml. kokend water bij. Laat 10 minuten weken. Zeef de paddenstoelen, maar bewaar het vocht. Snij de paddenstoelen fijn.
- Veeg de verse paddenstoelen schoon en snij in plakjes. Verhit de boter in een pan en bak de sjalot samen met de verse paddenstoelen tot de paddenstoelen verkleuren en het vocht verdampt is. Schep dan de geweekte paddenstoelen erdoor en verwarm heel even mee.
- Blus af met de madeira en laat de helft verdampen. Voeg de bouillon toe, samen met de gember, het weekvocht en de sojasaus. Doe het takje tijm erbij.
- Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten op een zacht vuur trekken (afgedekt).
- Haal de soep van het vuur, doe over in een koude kom en laat helemaal afkoelen (belangrijke stap: als de soep nog warm is, zakt het bladerdeeg er in en wordt deze niet mooi gaar).
- Schep de afgekoelde soep in de soepkommen, doe er een schepje truffeltappenade in en dek af met een velletje bladerdeeg. Druk het deeg goed aan. Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei en bestrooi met wat fleur de sel.
- Zet de soep 20 minuten in de oven tot het deeg mooi goudbruin is.
- Smakelijk!