Hartige salietaart met geitenkaas

70 minuten + 90 minuten (deeg)

Ingrediënten voor 6 personen:

  1. Ongezouten roomboter (160 gram)
  2. Tarwebloem (325 gram)
  3. Zout (1 tl.)
  4. Scharreleieren (5 stuks)
  5. Water (3 el.)
  6. Salie (15 gram; vers)
  7. Rode uien (2 stuks)
  8. Rode bieten (350 gram)
  9. Olijfolie
  10. Balsamico & uit-chutney (AH excellent)
  11. Winterpeen (300 gram)
  12. Knoflook (1 teen)
  13. Geitenkaas (200 gram; zacht)
  14. Slagroom (150 ml.; vers)
  15. Komijn (1 tl.; gemalen)
  16. Dragon (1 tl.)
  17. Peper en zout


Overig: een springvorm van 22 of 25 cm. doorsnee en bakbonen

De roomboter, bloem, zout, water en 1 ei zijn eventueel te vervangen door kant- en klare hartige korstdeeg.

Bereidingswijze:

  • Snijd 135 gram boter in blokjes. Doe de bloem, de boter en het zout in een keukenmachine en mix met korte pulsen tot een fijn, kruimelig deeg. Voeg 1 ei en het water toe en mix tot een samenhangend deeg. Vorm een mooie ronde bol, leg in huishoudfolie en laat minimaal één uur in de koelkast rusten. Deze stap eventueel vervangen door het kant- en klare deeg).
  • Verwarm de oven vóór op 180 graden Celsius. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen goed in met de rest van de boter. Druk 2/3e van de salieblaadjes tegen de binnenkant van de springvorm.
  • Kneed het deeg kort door en rol het tussen 2 vallen bakpapier tot een ronde lap van circa 0,5 cm. dik. Of neem het kant- en klare deeg.
  • Bekleed de springvorm voorzichtig met het deeg en snij de randen weer vrij. Prik gaatjes in de bodem en bedek met een rond velletje bakpapier. Vul met bakbonen en bak circa 20 minuten in de over tot het deeg mooi droog en gaar is. verwijder de bakbonen en het bakpapier. Bak nog eens 10 minuten.
  • Schil intussen de winterpeen en snijd in kleine blokjes van max. 1 cm.. Kook 5 minuten en giet af.
  • Snij de uien en de bieten in niet al te dikke plakken. Verhit de olie in een hapjespan en bak de uien en bieten circa 8 tot 10 minuten. Voeg 2/3e van de chutney toe en verwarm 1 minuut mee. Breng op smaak met peper en zout.
  • Snij de knoflook fijn; Doe de rest van de eieren samen met de slagroom, 2/3e van de geitenkaas, de knoflook, dragon, komijn, peper en evt. wat zout in een hoge beker en pureer glad met een staafmixer.
  • Haal de taartbodem uit de oven, Verdeel de winterpeen, het bieten-/uimengsel, de rest van de geitenkaas, de rest van de chutney en de salie over de bodem. Schenk het eiermengsel erover en bak de taart circa 45 minuten in de oven. Dek eventueel met aluminiumfolie af als de taart snel donder wordt. 
  • Haal de taart uit de oven en laat 10 minuten staan voor het serveren.
  • De taart kan een dag van te voren bereid worden. Laat dan afkoelen en bewaak afgedekt in de koelkast. Verwarm op de dag van serveren losjes afgedekt met aluminiumfolie in circa 20 minuten in de oven (160 graden Celsius).
  • Smakelijk!
© 2023 Recepten van Jean Pierre. 
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin