Boeuf bourguignon

45 + 300 minuten

Ingrediënten voor 6 personen:

  1. Riblappen of Sucadelappen (850 gram)
  2. Zilveruitjes (250 gram)
  3. Knoflook (4 tenen)
  4. Spekreepjes (250 gram)
  5. Winterwortel (1 grote, in plakjes)
  6. Champignons (400 gram, in plakjes)
  7. Bleekselderij (4 stengels, in partjes)
  8. Platte peterselie (1 bosje, gesneden)
  9. Bloem (3 eetlepels)
  10. Rode wijn (4 dl.)
  11. Cognac (2 scheuten)
  12. Runderbouillon of runderfond (4 dl.)
  13. Tomatenpuree (1 klein blikje)
  14. Ontbijtkoek (1 snee)
  15. Rode wijnazijn (evt. 1 scheutje)
  16. Tijm (vers; 2 takjes)
  17. Laurierblaadjes (3 stuks)
  18. Roomboter (50 gram)
  19. Zeezout en peper
  20. Grote pan met dikke bodem (> 3 liter)

Bereidingswijze:

  • Doe de boter in de pan en verhit. Fruit hierin de zilveruitjes, en voeg de uitgeperste knoflook en de spekreepjes toe. Bak nog licht. Haal daarna uit de pan en zet apart. Zorg dat het vet in de pan blijft.
  • Snijd het vlees in blokken of repen en braad het rondom bruin. Voeg dan de bleekselderij en de wortel toe en bak nog circa 3 minuten. Voeg royaal peper en zout toe. Bestrooi daarna met de bloem en bak nog even goed door.
  • Giet nu de runderbouillon, de cognac en de wijn erbij, tezamen met de helft van de peterselie en met de tijm en laurierblaadjes. Voeg ook de tomatenpuree toe en laat gedurende 1,5 uur sudderen. Als je bang bent dat het vlees niet geheel gaar suddert en uiteen zal vallen, kun je een scheutje wijnazijn toevoegen.
  • Bak tegen het einde van de suddertijd de champignons licht. Haal de tijm en de laurier uit de pan en doe het mengsel van de uitjes, knoflook en spekjes erbij. En ook de champignons. Breek de ontbijtkoek in brokken en doe dat er ook bij. 
  • Laat nu weer gedurende tenminste 3 uur sudderen, maar langer mag zeker. Doe geen deksel op de pan, want de saus moet wat indikken.
  • Doe de rest van de peterselie erover heen en serveer. Heerlijk met de tarte tatin van sjalotten. Of met aardappelkroketjes.
  • Smakelijk!
© 2023 Recepten van Jean Pierre. 
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin
Wij gebruiken cookies om onze website goed te laten functioneren en te beveiligen, en om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden.

Geavanceerde instellingen

Je kunt jouw cookievoorkeuren hier aanpassen. Schakel de volgende categorieën in of uit en sla de selectie op.

De essentiële cookies zijn essentieel voor de veilige en correcte werking van onze website en het registratieproces.
Functionele cookies onthouden jouw voorkeuren voor onze website en maken het mogelijk deze aan te passen.
Prestatiecookies controleren de prestaties van onze website.
Marketing cookies stellen ons in staat de prestaties van onze website te meten en te analyseren.