Langzaam geroosterde beenham met suikerstroop
10 + 300 + 15 minuten
Ingrediënten voor 12 personen:
- Gerookte ham (stuk van cicra 3,5 kg, ontbeend)
- Melasse of ahorn-stroop (150 gram; niet te vloeibaar)
- Kruidnagels (1 eetlepel)
- Melasse of ahorn-stroop (60 ml.; niet te vloeibaar)
- Demerara suiker (of rietsuiker; 4 eetlepels)
- Mosterd (Dijon; 1 flinke eetlepel)

Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
- Kerf de bovenkant van de ham schuinsgewijs en kruiselings in. Smeer de ham in met de melasse en pak in met de aluminiumfolie. Rooster hem in de oven gedurende 5 uren(!).
- Haal de ham uit de oven en uit de aluminiumfolie. Zet de oven op de grilstand (bovengril of beide zijden) en verhoog de temperatuur naar 230 graden.
- Meng de rest van de melasse met de suiker en de mosterd. Steek de kruidnagels in de bovenzijde van de ham. Smeer hem in met het melasse-mosterd mengsel en gril kort in de hele hete oven.
- Smakelijk!